Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen

Aktör: Teater Gyllene Draken

ÅK 5-9

”Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen" - det var vad Fikrets pappa sa när han som tonåring ville gå sin egen väg i livet och uppfylla sina drömmar; spela musik och teater och välja själv vem han skulle gifta sig med.

I föreställningen får vi möta Fikrets vardag under barndomen i Turkiet och tonåren i Alby. Pappan som lämnade fattigdomen och kämpade med dubbla arbeten i ett nytt land för att skapa ett bättre liv för sin familj. Mamman som blev bortgift som 14-åring och som födde sex barn, varav två dog i fattiga förhållanden. Vi möter även gemenskapen i kompisgänget men det är också en värld av våld och kriminalitet. Och vi möter kärleken, Hulya. Men Fikrets föräldrar har andra planer. De vill att Fikret gifter sig med en flicka från hemlandet…

Fikret Cesmeli gestaltar sin egen uppväxt och spelar alla roller. I föreställningen får han göra det som han kämpade för som ung – att få spela teater och spela på instrumentet som han vid 7 års ålder blev förhäxad av den turkiska lutan baglama!

”Jag vill göra den här föreställningen för högstadieelever för att jag inte vill att de ska göra samma misstag som jag, när jag var i deras ålder. Jag hamnade i slagsmål och var nära att bli medlem i ett kriminellt gäng.

I stället vill jag uppmuntra till att våga säga emot och kämpa för sina drömmar. Jag tror att många kommer att känna igen sig i föreställningen.”

Information

Aktiviteten kan genomföras: 2023
Medverkande: Fikret Cesmeli
Antal elever: 80 pers
Längd: Ca 60 min inkl samtal med Fikret
Lokalspecifikationer: Bredd 4 m Djup 4 m Höjd 3 m Mörkläggning ej nödvändig Byggtid två timmar Rivtid 45 min Vanlig el 10 A
Pris: 7000 kr Föreställning 2 samma dag/lokal 5 000
Tillkommer traktamente? Ja
Tillkommer reseersättning? Ja
Övrigt:
Kontaktperson

Michael Cocke