Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Prova-på-att tälja

Aktör: Malin Blomqvist

Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär Vuxna

Här får grupper om ca 15 st får en introduktion i lämpliga tekniker att tälja i färskt trä och chansen att upptäcka möjligheter och känslan av att skapa i ett lättillgängligt och vackert material.

Det färska trät gör täljningen mjukare och kräver mindre kraft. Dock gör man, med fördel, mindre föremål om inte tiden och utrymme/förvaring tillåter och skapa större. Målet med täljningen, om det ska bli ett specifikt föremål, anpassas efter önskemål. Att skapa fria former, figurer, sked, slev, bandvävsked, nålbindnindsnål, mm. Det finns många möjligheter.

Att tälja är en gammal slöjdart och utvecklar personens förståelse för trä som material, täljning viktig del av vår vardagshistoria och även motorik och koordination.

Lämplig tidslängd kan vara  1-3 tim, återkommande i 2-4 pass, beroende på ålder, koncentrationsförmåga och syfte/mål. Aktiviteten kan med fördel göras utomhus, vid tex utflykter, exkursioner och liknande.

 

Information

Aktiviteten kan genomföras: 2023
Medverkande: Malin Blomqvist
Antal elever: 1-15 st
Längd: 1 tim - 8-9 tim
Lokalspecifikationer:
Pris: Från 1900 kr
Tillkommer traktamente? Ja
Tillkommer reseersättning? Ja
Övrigt:

Gruppen behöver plats att sitta utspridda, med behörigt av stånd till varandra. Gärna pallar, långbänkar. Golvet/underlaget kan komma behöva sopas.

Aktiviteten kan med fördel utföras utomhus och på valfri plats i samband med ett tema, andra aktiviter och ämnesområden/kunskapsområden. Jag för gärna en dialog och kan komma med idéer om hur denna aktivitet kan berika andra kunskapsområden, olika moment i kunskapsinhämtning.

Täljknivar, yxa samt några skålknivar finns, men finns önskemål om att specifika förmål som ska skapas, kan verktyg behöva kompletteras. Detta för vi en dialog om.

Kontaktperson

Malin Blomqvist