Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Längtansland

Aktör: Teater Martin Mutter

Åk 7-9

Tema: stad-landsbygd, framtid, identitet

Det är höst i det lilla samhället Järnbacken. Rykten cirkulerar på orten, som säger att bensinstationen kanske måste stänga, ja, kanske ska till och med skolan läggas ner! En oro ligger i luften, och när det blir tal om att självaste samlingspunkten på bygden – matvarubutiken – kommer att läggas ner så blir läget plötsligt akut: vad är det som håller på att ske? Varför håller hela bygden på att monteras ner? Och vems fel är det att allt är som det är? För vad händer med människor i ett samhälle då både matbutiker och andra serviceinrättningar successivt försvinner?

Sex ungdomar med olika sätt att uppfatta världen och det som sker möts, funderar, drömmer och längtar i denna högstadiepjäs om landsbygd och stad, om framtid och vägval, men också om existentiella spörsmål: varför lever vi och vad gör vi med den korta tid vi har tillsammans här på jorden?

Längtansland har dramatiker Greta Sundberg tillsammans med konstnärligt team arbetat nära elever från tre olika högstadieskolor, i stad och på landsbygd i Örebro län, för att samla in material till föreställningen. Idén till pjäsen tar sin utgångspunkt i frågor om vad ungdomar idag drömmer om och längtar efter, hur en ser på sig egen framtid, vilka värdering som styr och vilken betydelse uppväxtorten har för identiteten. Längtansland är en fiktiv berättelse om en högst verklig samtid.

Information

Aktiviteten kan genomföras: 2023
Medverkande: Åsa Gustafsson, Pascal Crépault Wibe
Antal elever: 65
Längd: 55 min
Lokalspecifikationer: Lokal: 10 x 8 meter fri golvytaTakhöjd: 3,5 mMörkläggning: NejElkrav: trefas 16 ampBygg/rivtid: 3 tim/1,5 timBygg- och bärhjälp: Ja, en personOBS: blinkande och strobliknande ljuseffekter förekommer
Pris: 1:a fst 10 000 kr, 2:a fst 8 000 kr (samma dag/lokal).
Tillkommer traktamente? Nej
Tillkommer reseersättning?
Övrigt:
Kontaktperson

Hanna Jenneblad